Friday, October 29, 2010

ohh ahmad badawi !



ye..! ini dia ahmad badawi, adik aku..


*seorang kanak-kanak yang masih mencari erti kehidupan sebenar*
(dia still dalam kategori kanak-kanak ke???)

ahmad badawi seorang adik yang terbaikk dan terhebatt bagi aku.. *weyh amal, betul ke ko puji adik ko niyh? (smbil sepak-sepak muka sendiri)*.. okay! sakitt! yup! yup! yup! dia seorang adik yang baaiikkk... baru 5 minit yang lepas aku perasan dan sedar yang dia memang seorang yg baikk.. haha! 

actually, budak ni tak de larh jahat mane pon.. dia cuma a bit naughty saja.. almaklum lah, anak jantan maa.. tapi, semakin hari semakin dia membesar * dia memang seorang yang BESAR*.. aku nampak sikit demi sikt perubahan kat diri dia.. (ayat tak boleh bla tuh)

kalo dulu-dulu, nak mintak tolong dengan dia.. harapkan pagar, pagar hampeh tak boleh diharap! but now, kalo aku mintak tolong for instance cam masak nasik ke tolong masakkan air ke, dia on je.. aku suka akan perubahan itu! *kurang la sikitt keje aku kat rumah ni* hehe..

tapi kadang-kadang quite annoying gak mamat ni.. kalo nak mintak tolong something, kena ade upah dulu.. one of the example, bluetooth lagu kat handphone dia.. almaklum lah, orang baru dapat handphone, memang la cam tu.. aku pon kadang-kadang layan la, tapi bila time mood aku tak begitu mulia, lantak kau la situ! pedulik ape aku! hehe..*ye! aku seorang kakak yang kejam* 

dalam banyak-banyak adik-beradik yang aku ade, dengan dia ni larh yang aku paling paling paling rapat gilaaa! maybe atas factor dia anak last and i'm the second last.. and dalam banyak-banyak adik-beradik yang aku ade, dengan dia juga larh aku selalu selalu selalu gaduh.. bila kami gaduh, mak mesti akan cakap :

" aku bagi budak berdua ni makan pantat lembu karang"
*opps! ayat agak lucah disitu..*

and one more thing nak story niyh.. even kami selalu gaduh, kalo one of  us tak ade kat rumah, yang sorang lagi tu mesti akan tanya-tanya.. so, this situation akan menyebabkan mak aku cakap macam ni :

" bila orang tu ade, bergaduh je keje korang.. bila dia tak ade, mencarik-carik pulak."
* ini namanya kasih sayang antara adik-beradik*
(waah gitu!!) hehe.. ;)

dia juga seorang yang sangat sangat sangat suka makan.. dia kalo nampak makanan tu, dah macam mak aku kalo jumpa tikus kat dapur untuk dibunuh.. bahagia sungguh! but now, tugas aku sebagai food consultant untuk dia.. ayah aku yang lantik.. ngee.. *bangge* motif ayah buat cam tu still dalam investigation.. hehe.. actually, dia just nak hadkan si budak besar yang selalu makan berlebihan ni.. aku pon menjalankan tugas aku niyh dengan sebaik-baiknya.. *hehe [gelak setan].. padan muka ko che mat! kurus lah ko dalam masa sebulan*

 
 ini dia ahmad badawi a.k.a che matt


dia yang sengal dan aku yang normal


lihatlah keBESARANnya


conclusion nya, kau memang adik terbaiikkk! (sebab aku ade sorang je adik pon) ngee~



whattt ?!?!?! tak jadi beli laptop LAGI ???




mengapa selalu aku yang mengalah??




relax amal.. kawal emosi anda.. sob3.. tapi... kenape???

actually, this is not the first time hal sebegini terjadi.. muka aku ni memang muka yang selalu mengalah plus cun plus cute sikitt.. ngee~ *sempat lagi puji diri sendiri tuh*.. first time omma kata nak belikan laptop, masa tu kak aishah pulak nak kahwin.. so, banyak larh expenditure nak kena keluar..

tak pe, kali ni aku mengalah.. sebab kakak sendiri pon.. * dia pon satu, gatal sangat nak kahwin apesal??*

then, aku tunggu punya tunggu bilalah omma nak belikan aku laptop ni.. aku hidup satu semester di universiti tanpa laptop! hah! * penting sangat ke laptop tu kalo nak comparekan dengan kakak kau amal oii?* 

GULP!!! (telan air liur smpai berbunyik)

kali ini once again tak jadi beli sebab ayah baru lepas operation pulak.. haa.. korang ingat operation tu free ke? lepas dah abes buat operation, senyum je kat doctor tu.. lepas tu balik rumah.. camtu?? haihh~ maybe banyak gak yang mak aku spendkan kott.. tapi, ntah lah.. den pon tak bape tau bona pasal hal ni..

tak ape kali ni aku mengalah lagi.. sebab ayah sendiri pon.. ape nak kesah..

 ohh! tidaakkk! tak kan lah untuk semester kedua ni pon aku tak boleh dapat laptop lagi?? * penting sangat ke laptop tu kalo nak comparekan dengan ayah kau amal oii?*

GULP!!! (telan air liur lagi)

actually, betul la ape kate hati aku (yang ade simbol * tu) kata.. in my point of view, tak de lah penting mane pon peranan laptop tu untuk course yang aku ambik ni (law).. lain lah macam course graphic macam kak jenna tuh ke.. tu memang compulsary kena ade sebijik computer (tapi kalo kaya, nak beli dua  tiga bijik pon boleh.. then sedekah kat roomates ke, jiran sebelah bilik ke).. kalo tak ade laptop pon, most to most budak-budak graphic ni kena lah ade computer yang bermonitor besar tu (ade lagi ke orang gune zaman sekarang ni?) because they have to use computer for their studies.. kalo untuk course aku ni, kitorang hanye gune computer untuk buat assignment je.. tu pon group assignment (mksudnya buat samasama la.. ape yang penting? KERJASAMA!).. other than that, fungsi laptop kepada kami hanyalah untuk melepaskan nafsu gian kepada facebook.. * ini bahaya! melalaikan!*  

ye! aku sokong dengan kata hati aku lagi.. aku rase dengan ketiadaan laptop di sisi memberikan many advantages dalam hidup aku ni.. alhamdulillah tak ade laptop! * ayat ni tak boleh bagi mak nmpak, nanti dia tak belikan sampai aku habis belajar pulak*

mari samasama kita bayangkan jika hidup aku sudah berlaptop nanti plus ade pulak connection wireless yang marvelous kat uitm kedah nun.. ini sume maybe akan terjadi but mintak dijauhkan la sume ni daripada aku... :-

  1. aku mungkin akan KURANG melakukan amal ibadah seperti yang aku biasa buat.. * dari solat 5 waktu, maybe boleh bertukar jadi 3 or 2 waktu je*
  2. aku mungkin akan malas untuk belajar.. then dapat result teruk.. *wwooaahh! ini bahaya! mntk dijauhkan ye!*
  3. aku maybe tak banyak habiskan masa aku dengan member-member aku * kesian diorang nanti*
  4. waktu makan maybe akan tak teratur * boleh bawak penyakit ni*
  5. aku mungkin dah tak selalu call mak aku untuk tanye khabar sume * jangan jadi anak derhaka amal!*
  6. aku maybe akan jadi someone yang cepat marah * hakikatnya, aku kalau tengah syiok syiok online, sila jangan kacau kalau anda sume tak mahu kena sembur dengan aku*

kawan-kawan sekaliansss... kalo aku dah jadi seperti yang diatas, SILA TEGUR aku okay.. kadang kala, manusia tak sedar apabila mereka sudah melakukan kesilapan.. thus, tegur menegur itu amatlah diperlukan dalam keadaan seperti ini..


tapi... nanti kalau mak nak belikan alin laptop, alin nak VAIO erk?? *mak aiiihhh! demand tak hengat tuh!!!*




macam niyh.... amacam??


 

yang ni pon okay gak..

;)





Thursday, October 28, 2010

kenape mesti kereta aku yg jadi mangse??



ape kes lagi niyh lola oii??

niyh nk citer arhh niyh.. pasal kereta kuh! kereta kuh terchentaa yg dah byk berbakti kpd nusa bangse dan negare.. smlm, kat area2 taman perumahan aku niyh ade satu angkatan pemotong rumput datang utk jalankan duty dorang.. tuh x pe larh.. aku x kisah pon.. janji diorang tak kacau aku tuh da kire baik dah.. tengah syiok syiok aku facebook-ing, tetbe pntu rumah diketuk oleh someone...

TUK!! TUK!! TUK!!

aku dgn beraninye pon bukak arh pntu.. e'ehh?? ade sorang pakcik tua yakni one of the angkatan pemotong rumput tuh ade kat depan umah aq niyh.. takjub nye aku melihat! then, aku tnye arh pakcik tuh dia nak ape.. dia pon cakap....

"adik, ayah ade kat umah x?"
"ayah x de larh pakcik, dia baru je lepas keluar.. kenape erk?"
"adik pndai drive x? blh tolong alihkan kereta tuh msuk dalam garaj rumah x?? sbb pakcik pnye koncokonco nak buat keje niyh"
saya pandai drive!! saya pndai!! tapi kalau saye drive, kereta yg saya drive tuh x jejak kt tanah.. dia terapung2 di awangan.. *cakap kt dalam hati je*
(aku X RETI drive larh!)
"ermm.. saya x pndai larh pakcik.. tapi, jap erk?? saya call ayah sruh dia balik alihkan kereta ok??"
"hmm.. okay"

call pnye call... x dapat daa.. ayah niyh msti tgh kat atas motor.. DEGIL sungguh ayah niyh.. kan mak dah kate, lps operation jgn bawak motor dulu.. GEGARAN tuh bhye utk daging2 yg baru nak bercantum balik tuh * ini leteran mak aku okay, harap maklum!*  then, aku pon call larh omma aku.. 

"hello maa, niyh haa.. ade sorang pakcik niyh datang kt umah td.. dia suruh alihkan kereta coz dia nk potong rumput.. ayah park kereta kat luar.."
"aiikk?? ayah g mane?? suruh larh ayah yg alihkan.. tuh pon nak report kat mak
* kantoi sudaa Tuan Haji Mohd Arbawi*
"ayah x de larh.. dia kluar naik motor"
"NAIK MOTOR???!!! knape alin bagi dia naik motor?? kan dia baru je lepas operation tuh.. ^%%$$#@#$% blablablabla..."
* paham paham sndri larh bila ibu berleter*
"x pe, nnti mak call mak ndak jap sruh dia tolong alihkan.."
"oraitt!"


a few minutes later, mak ndak dtg.. umah mak ndak aku niyh pon selang 1 rumah je ngn jiran kami.. tetbe mak ndak pggil aku dari luar.. aku pon kluar arhh.. sekali tgk... 

MAK AIIHHH! RETAK SERIBU BHAII!!!
(cermin blkng kereta aku)

pastu, mak ndak aku suruh pakcik td yg dtg umah aku tuh tggu smpai ayah aku balik.. half an hour later ayah pon smpai rumah.. giler lmbt ayah smpai.. mane x nye, smpai ke ampang dia merayau.. x sedar diri tuh x sihat2 lagi! (niyh i nak marah niyh).. kesian pakcik yg tggu ayah tuh.. sungguh tabah.. ntah larh dia dah tua.. sedih pulak aku tgk dia tggu lame lame cam tuh.. then, pakcik tuh pon kate kat ayh, boss dya kate leyh claim balik.. but before claim, make sure buat report police dulu.. mmg normally tuh procedure utk claim something pon.. then, pakcik tuh pon pulang larh ke markas dia and ayah pulak g wat police report..





haa.. lihat larh! dasyat x??
lepas niyh kami adek beradek x payah msuk dlm kereta ikut pintu da.. 
jump in dari blkng niyh je.. hehe..



ishh.. ishh... ishhh...
sadis sungguh!


haihhh~
jawab nya.. sebulan larh kami x leyh kluar berjalanjalan..
kena tggu cermin niyh siap dulu baru blh berenjoyenjoyan..
;0
 
x pe.. dengar citer mak aku nk beli kereta baru leps niyh.. hehe..LIMOUSINE!!! x sabar menanti kehadiran kau!




yee....! itu diaaaa!!!


bakal jadi milik keluarga kuh!
*dalam mimpi je*




tersadai di tepi highway

tersadai di tepi highway??
apekah?? dimanekah??
bagaimanakah??

~alkisahhhhhhh~

sabtu ( jap bukak calender kt phone jap ).. owwhh.. okay, 23 oct 2010.. hari ayah aku discharge dari ospital..

"asekasek citer bapak ko je yg ko nak citer niyh amal??
niyh blog ko ke blog bapak ko sbnrnye niyh??"
ok.. tak pe, esok aku akan tukar name blog niyh ke arbawi anuar ok?
hehe..

pagi tuh, kami adek beradek niyh berkobarkobar arh nak g jemput ayah balik umah niyh.. siap masakmasak mcm da nk kenduri larh bagai.. kak aishah x leyh join hari niyh coz dia ade seminar.. so, terpakse larh abg nizam ( husband kak aishah ) menghntar kami adek beradek ke ospital.. actually, abg nizam ade event lain hari tuh which is futsal..beliau niyh mmg seorang yg sangatsangat aktiff dan ketagih kpd bola sepak and futsal.. tapi, hari ini.. terpakse larh beliau tinggalkan anakbuah2 beliau menguruskan diri masingmasing demi utk berbakti kpd keluarga mentua beliau..

x pe abg nizam, alin akan vote for abg nizam utk kategori abg ipar mithali!

kami pon tertolak dari rumah around 11.00 am cam tuh arhh.. tapi, betol larh orang2 purba kala doludolu kata, malang tidak berbau.. mase kereta yg kitorang naik tgh meluncur (road skating)  kat area2 highway kat taman connaught berdekatan ngn pasaraya giant tuh... suddenly...

PPOOOOMMMM!!!!

bunyik tayar kereta meletup daa.. lpas tuh, abg nizam pon mengawal knderaan yg dipandunya dgn cermat dan berhenti di bahu jalan ( hebatt gak BM aku niyh kan? ).. then abg nizam and che mat a.k.a hero of the day *but on that day je larh jadi hero* pon tukar arh tayar yg da hancuss tuh ngn spare tyre..

fullamakk! che mat hebatt wwooaahh! ade ciri2 mekanik berjaya dan berwawasan tuh..
hehe.. ;)

tengah tengah abg nizam ngn mekanik wanna be (che mat) tuh repair sume ape yg patut.. datang larh seorang hambe Allah niyh yg hnye mahu dikenali dirinya sbg peronda jalanraya.. (e'ehh? macam hine pulak bunyik job niyh kan??) x pe bang, hine ke x hine ke, janji carik rezeki halal kan.. ngee~ then abang peronda jalan raya niyh pon tolong arh control hndsome lalu lintas kat situ..  pastu, dalam half an hour cam tuh, everything is settled.. 

~PENGHARGAAN~
* abg nizam, the best bro-in-law ever
(of coz larh the best bcoz i only have ONE bro-in-law right now)
* ahmad badawi a.k.a che mat
(hero of the day) *konon je*
* abg peronda jalanraya
(contol traffic jam)
* kak amie
(tukang tengok 1)
* aku
(tukang tengok 2)






haa.. tu diaaa.. terkeluar2 dawai sume!


mak aihh! GILER STRIKING warne motor abg peronda jalanraya niyh..
haih~ 


bye bye tayar lame.. kini kami sudah ade tayar baru..
x perlukan kau lagi..
;)




 


Wednesday, October 27, 2010

story mory di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM)

waah gitu! bajet gempak je post title..
haa.. korang msti nk tnye,
ko sakitt ke amal?? ko watpe kt ospital tuh lola?? berapa bulan amal??
hah! berapa bulan??!! tengkorak kalianss! 

again and again.. this story is about my ayah terchentaaa..
dia buat operation kat HUKM larhh.. buang "daging berlebihan" kt tyroid dia tuh..
seminggu kott menginap kat situ..
kami adek beradek plus mak pon pergi larh visit ayah tiap2 hari kat tmpt penginapan dia tuh..
but aku ngn adek aku x de arh pegi everyday.. kami just g selang 1 hari je..
bkn pe, aku nk kena temankan larh adek terbusuukk aku tuh dduk kat umah sorang2..
dia penakutt skit.. harapkan badan je yg BESAR..
so, aku pon melakukan larh tugas2 yg sememangnya tugas aku pon..
memasak... mop lantai dapur.. mop lantai luar.. basuh pinggan.. kemas2 rumah etc..

wahh! betol ke amal wat sume keje2 rumah mcm niyh???

hah! sengal aihh! igt ape?? aku niyh nmpk je batu bata kt luar, tapi kat dlm jelly tau..
jgn main2! *ececeh

mase ayah fisrt2 dtg kat ospital niyh utk melapor diri ( ceaa, ayt taleyh blaa tuh) , nurse2 kat HUKM niyh sume confuse.. ayah niyh pelawat ke pesakit sbnrnye..
yela.. mane x nye, dia dtg ospital bukan main smart ngn baju kemeja dia..
jalan pon dgn megahnye then terus nk g ke katil pesakit..
(ade ke chracteristic seorang patient mcm ayah aku niyh??)


hmm... aku sambung story mory aku niyh ngn picture2 yg smpat aku snap mase kat ospital larh pulak ok..




niyh mase first day ayah kat ospital.. konon2 cam berkobar2 arhh nk g visit ayah niyh..
haha!
*che mat, che mat, tngkap gmba alin jap before g ospital niyh*


yeeaahh! ini smase di tandas ok.. harap maklum!
dari kiri: kak amie (2nd), kak aishah (1st) and alin a.k.a lola a.k.a amal (4rd)


singgah sebentar di wad kebakaran.. melawat mangse2 kebakaran..


haa! kat sini larh tmpat ayah menginap..
wad surgeri ( lelaki) 1



then, smpai larh masenye hari utk ayah operation..
on that day, aku ngn che mat x g ospital..
yg ade just omma ngn kak aishah je..
mak x bagi kami ikut.. knape erk?? hmm.. wondering aku sbntar..

duration ayah operation tuh is about 6 hours..
aku yg dduk kat umah mase tuh dah mcm ulat gonggok mati bini dah..
x senang dduk bhaii.. cuaakk bercampur ngn creepy!
kakak aku smpai dah malas nk angkat phone call dr aku..
of coz larh aku takut, ayah aku ade sorang je pon.. ( mcm larh org lain ade ramai ayah)
kalo dia dah x de, aku pon dah x de ayah da nnti..
lagipon, aku byk berdose ngn dia.. x sempat agy pon nk mntk ampun..

ayah msuk dlm dewan bedah on 8.00 am.. and dia kluar dgn selamatnya on 2.00 pm..
ALHAMDULILLAH~





this is my ayah after his operation! sayang ayah!tapi, taksayang yg kat sblh ayah tuh (che mat)..
ngee~


 " opps! jap2, tggu ayah buat muke org sakit dulu "


inilah hasilnya.. muke org sakit~
(still x nmpk mcm muke org sakit)


aku & kak amie


bungaa?? ohh! ayah ade secret admire erkk??
report kat mak! hehe..


omma with ayah.. lovelovelove both of u!
muuaahhh!


haa.. inilah name sender a.k.a. secret admire ayah..
haha! my uncle yg bg laa..
;)


ok larh.. niyh je larh yg aku leyh story kat korang..
sbnrnye, baaannyyyaaakk lagi yg aku nak citer tapi its okay larh..
dont have enough time larh pulak..
sekian~  ;) 


ayah ade penyakit ke??

kenape dgn ayah??
ade ape dgn ayah??
kenape perlu ayah yg menerimanya??

ececehh.. poyo pulak ko amal..
yg sbnrnye niyh nk story bout my ayah.. haa.. dia kena wat operation daa..
buang  daging lebih kat tyroid dia..
kalo korang face 2 face ngn ayah aku before dia buat operation tuh, t korang akn nmpk arh ade satu bonjol terkeluar kat tyroid dia tuh.. sekali pandang nmpk mcm tyroid cancer.. tapi bile 2 kali pandang, korang akn juling sbb ayah aku pukau.. hehe.. sengal aihh!

kami 1 family, first2 syak mnde alah tuh tyroid cancer ke hape.. bkn pe, sejarah family dolu2 aq sume mmg ramai yg kne cancer2 niyh.. so, kira keturunan  larh.. 
then, kami pon suruh arh ayah wat check up kt ospital.. ternyata Mohd Arbawi Bin Mohd Anuar niyh mmg degil and bingaii orangnye..
dia leyh wat dunno je ngn bnde yg berbonjol kat tyroid dia tuh..
dia cakap,
" x payah check2 larh, bkn lame lagi pon nak hidup "
haihh~ statement yg membuat jiwa kami sefamily tersentap!

lastly, one day.. maybe tuh mmg takdir dia, dia terjumpa ngn sorang mmber doktor dia..
kawan ayh tuh pon suruh arh ayh check2 sume *macam yg kami suruh dia buat*
haha! padan muka! tuh larh, degil lagi.. ngee~
and dpt trace yg mnde terbonjol tuh sbnrnye bukan cancer..
ALHAMDULILLAH!
fuuuhhh! lega kami sefamily.. yela, sape x cuak kan kalo ayh sndri dpt pnyakit berbahaya mcm tuh..
then, ospital suggest buat operation coz "daging berlebihan" tuh sudah tumbuh dgn subur dan melata kat tyroid ayh aku tuh..
pastu, doktor pon ade cakap kalo x wat operation, "daging berlebihan" tuh akn block respiratory system plus himpap dia punye paru-paru..
haa.. sape yg kate x bahaye haa??

then. everything arranged by pihak ospital..
tarikh utk operation adelah before hari raya aidilfitri..
agk2 ayah aq agree x??

yup! absolutely larh dia x agree..
dia kate kat doktor tuh, " doktor, kalo nk operate saye pon, bg larh saya puas beraya dulu.. t kalo ape2 jadi ke, x sempat saye nk beraya dgn isteri and ank2 saye.."
(agak sedihh ayt ini)
tapi, sila jgn tertipu!!!
ayat tuh hanye larh loyar buruk ayah aku semata2..
dia takut sbnrnye nak operate..
almaklum larh.. selame dia hidup kat dunia niyh, belom pernah sekali pon dia masuk or terlantar kat ospital sbb sakit..
sbb tuh arh aku cakap, ayah aku niyh kuat..
extraordinary person! hehe..
kan ayah kan??

lepas doktor2 tuh dah penat dgr dia berloyar buruk, then dapat larh date yg ayh aku agree..

after raya..
then, sumenye pon selesai..
tggu je larh lpas raye ok..



 


Tuesday, October 26, 2010

BLOGGER.. ya ! itulah aku sekarang..

assalamualaikummmmmm..
ehh?? biar betol niyh?? adekah benar amalina kini berblogblog niyh sume?? haha! itulah diaa.. aq pon x caye yg aq leyh terjebak ngn hidup berblog niyh.. niyh sume maybe pengaruh dari itu minah ( malina azmi ).. aiisseehhh! papehal pon, thanks to u larh mal! tapi, aq still x jamin arhh career part time aq dalam erti kata lain " berblog " niyh akn berjaya or x.. tapi omputeh selalu kate " dont give up trying to do what u really want to do  ".. act, this is one of the factor aq mencuba.. ;)



well, lets wait and see larh okay?? berjaya or x aq berblog..  ngehehe..