Wednesday, October 27, 2010

ayah ade penyakit ke??

kenape dgn ayah??
ade ape dgn ayah??
kenape perlu ayah yg menerimanya??

ececehh.. poyo pulak ko amal..
yg sbnrnye niyh nk story bout my ayah.. haa.. dia kena wat operation daa..
buang  daging lebih kat tyroid dia..
kalo korang face 2 face ngn ayah aku before dia buat operation tuh, t korang akn nmpk arh ade satu bonjol terkeluar kat tyroid dia tuh.. sekali pandang nmpk mcm tyroid cancer.. tapi bile 2 kali pandang, korang akn juling sbb ayah aku pukau.. hehe.. sengal aihh!

kami 1 family, first2 syak mnde alah tuh tyroid cancer ke hape.. bkn pe, sejarah family dolu2 aq sume mmg ramai yg kne cancer2 niyh.. so, kira keturunan  larh.. 
then, kami pon suruh arh ayah wat check up kt ospital.. ternyata Mohd Arbawi Bin Mohd Anuar niyh mmg degil and bingaii orangnye..
dia leyh wat dunno je ngn bnde yg berbonjol kat tyroid dia tuh..
dia cakap,
" x payah check2 larh, bkn lame lagi pon nak hidup "
haihh~ statement yg membuat jiwa kami sefamily tersentap!

lastly, one day.. maybe tuh mmg takdir dia, dia terjumpa ngn sorang mmber doktor dia..
kawan ayh tuh pon suruh arh ayh check2 sume *macam yg kami suruh dia buat*
haha! padan muka! tuh larh, degil lagi.. ngee~
and dpt trace yg mnde terbonjol tuh sbnrnye bukan cancer..
ALHAMDULILLAH!
fuuuhhh! lega kami sefamily.. yela, sape x cuak kan kalo ayh sndri dpt pnyakit berbahaya mcm tuh..
then, ospital suggest buat operation coz "daging berlebihan" tuh sudah tumbuh dgn subur dan melata kat tyroid ayh aku tuh..
pastu, doktor pon ade cakap kalo x wat operation, "daging berlebihan" tuh akn block respiratory system plus himpap dia punye paru-paru..
haa.. sape yg kate x bahaye haa??

then. everything arranged by pihak ospital..
tarikh utk operation adelah before hari raya aidilfitri..
agk2 ayah aq agree x??

yup! absolutely larh dia x agree..
dia kate kat doktor tuh, " doktor, kalo nk operate saye pon, bg larh saya puas beraya dulu.. t kalo ape2 jadi ke, x sempat saye nk beraya dgn isteri and ank2 saye.."
(agak sedihh ayt ini)
tapi, sila jgn tertipu!!!
ayat tuh hanye larh loyar buruk ayah aku semata2..
dia takut sbnrnye nak operate..
almaklum larh.. selame dia hidup kat dunia niyh, belom pernah sekali pon dia masuk or terlantar kat ospital sbb sakit..
sbb tuh arh aku cakap, ayah aku niyh kuat..
extraordinary person! hehe..
kan ayah kan??

lepas doktor2 tuh dah penat dgr dia berloyar buruk, then dapat larh date yg ayh aku agree..

after raya..
then, sumenye pon selesai..
tggu je larh lpas raye ok..



 


No comments:

Post a Comment