Saturday, February 12, 2011

golongan yang aku tak suka..

TADAA! 
mari kita ukur baju di badan sendiri..
*kena ke peribahasa aku dengan entry nih? macam tak kena je..*

PESANAN-PESANAN YANG FAMILY AKU PERNAH BAGI KAT AKU....
*sila terasa bagi mereka yang berkenaan*


1) jangan suka menyebuk hal orang
actually, aku bukan lah jenis orang yang macam nih..
aku jenis yang tak kesah pasal life orang..
pegi mamp** lah dorang nak buat ape.. bukan ade kaitan dengan aku pon..
except kalo dorang mintak tolong dari aku..
THIS IS ME!
but orang lain, kenapa suka menyebuk pasal life aku?
sumpah perangai nih lah yang aku paling tak suka actually..
aku rasa rimas lah bila orang buat macam tuh kat aku..
kalo nak tau sikit-sikit tuh tak pe lah..
nih x, habis sume pasal hidup aku ko nak tau kan??
just mind your business cukup lah weh..
tak payah susah-susah, penat-penat ko nak pikir pasal orang lain weh..
ko pikir je lah pasal diri ko tuh..

*oleh kerana sudah tak larat utk memendam rase geram, t'pakse lah tulis kat sini because i'm not a person yang suka cakap straightforward..  kalo aku terus terang nanti, takut orang terasa hati pulak.. (almaklum lah.. bila aku marah, ayat-ayat kesat nih memang lancar je keluar dari mulut aku..)*

2) jangan suka menyusahkan orang
mak, ayah, akak aku sume selalu pesan kat aku..
"alin, hidup tuh jangan selalu menyusahkan orang.. cuba belajar buat sendiri sume.. sebab kalo harap orang lain pon, ingat orang lain tuh tak de keje lain ke, asyik nak kena tolong kau je.."
haa.. from this sentence yang actually akak aku yang cakap kat aku, aku praktikkan dalam life aku sekarang..
then, bila other person suka menyusahkan hidup aku, aku rasa macam nak cekik-cekik je leher dia..
aku tak de pon menyusahkan orang, apesal orang nak kena menyusahkan hidup aku??
heloo kawan! aku ade banyak benda lain lagi nak buat tau.. so please, learn how to independent lah.. masing-masing dah besar kan?? think about it..

3) kalau tak ada, buat cara macam tak ada
haa.. nih pon akak aku yang ajar aku..
means here, bila kita tak de sesuatu barang tuh, diam-diam suda..
tak payah lah nak kacau barang orang lain.. buat macam tak de lah..
kira macam redho gitu lah kann..
well actually, this sentence bukanlah specific untuk 'barang' je..
benda lain pon boleh je dikaitkan dengan ayat nih..

haa.. kau yang duduk kat sana tuh..
haa.. dah betul lah tuh! kau lah.. siapa lagi..
baca nih elok-elok..
baca satu-satu biar kasi jelas + terang sikit mata tuh..
kasi sedar sikit diri tuh..

haihh~~~
manusia... manusia....
macam-macam perangai..
bersabar je lah lola, selagi ko masih ada sabar..
-_____-




No comments:

Post a Comment