Tuesday, March 29, 2011

bias!




Haa.. ape bias-bias nih?

Omma bias!

Apesal pulak nih? Ce citer.. ce citer..

Belikan baju baru?
macam nih cerita dia.. baju sekolah che mat luntur kena kain yang turun warna.. ntah baju siapa yang turun warna tuh ntah.. then, habis merah lah baju sekolah budak tuh.. tapi tak ada lah teruk mana pon.. still ada lagi rupa baju sekolah lah jugak kann.. nih semua salah dia aku lah, yang kau pergi basuh baju sekolah campur dengan baju-baju lain tuh apesal? kan omma selalu cakap, kalau baju sekolah kena basuh dengan baju sekolah je.. tuh yang maka nya luntur tuh! *actually, aku tak perasan pon yang baju sekolah che mat tuh follow aku sekali masa aku buat proses pengasingan baju-baju untuk dibasuh tuh semua* lepas tuh, u know what? Omma kata, “haih.. kenalah mak belikan budak tuh baju sekolah baru nanti”. What??!! belikan baju baru??? *ada 3 question marks di situ ye! harap maklum* agak-agak lah.. baru luntur sikit je pon! masa zaman aku dulu-dulu, omma tertuang banyak nila masa dia tengah nilakan baju sekolah aku..tapi tak ada pulak omma kata nak belikan aku baju sekolah baru? habis biru menyala-nyala baju sekolah aku tuh.. *mana tak biru baju aku tuh, habis sebotol nila tuh dituangnya*  dah ala-ala pengawas sekolah gituh! at least, merasa lah jugak aku jadi pengawas sekolah kann walaupun sekejap je.. hehe..

Belanja sekolah sehari, RM 4??
Haa.. nih, al-kisah~ si che mat tuh belanja pergi sekolah sehari, RM4 bhaii! no wonder lah badan dia tuh comel macam tong gas, dijaga dengan penuh kasih sayang rupanya.. bagai menatang minyak yang penuh.. haih!  aku duduk kat uitm tuh pon, kadang-kadang tak sampai RM4 pon aku berbelanja sehari.. masa zaman aku sekolah purba kala dulu-dulu, omma bagi belanja RM2 je kott! tak kisah lah aku buat part time kat sekolah ke tak.. memang muktamad RM2 je sehari.. nih si che mat punya kes, buat part time kat sekolah (tolong cikgu dia) boleh dapat double duit belanja sekolah tuh! Tak aci betul! tuh baru jadi PERANTIS pengawas pembimbing rakan sebaya tuh.. tahun depan, bila dia dah sah jadi pengawas pembimbing rakan sebaya, JANGAN CAKAP MAK NAK NAIKKAN LAGI DUIT BELANJA SEKOLAH DIA! Peerrgghh! Ini boleh mendatangkan murka!


Pergi sekolah naik van?!
Nih aku saja je nak ungkit kisah lama walaupon sekarang che mat pada hakikatnya pergi sekolah, jalan kaki.. memang patut pon jalan kaki, sekolah tuh kat sebelah rumah je pon! dulu masa sekolah rendah, aku pergi sekolah jalan kaki kott! dia pergi sekolah dulu-dulu, senang-lenang je tunggu atuk van tuh kat depan rumah.. apekah? padahal, jarak sekolah aku lagi jauh dari sekolah dia.. aku masa kecik-kecik dolu-dolu sekolah kat sekolah cina tapi che mat just sekolah kat sekolah kebangsaan biasa je.. sekolah aku tuh kat pekan nun tuh haa.. pagi-pagi kenalah keluar awal dari rumah, then nak kena menapak jauh pulak tuh.. selalu gak lah merasa kena kejar dengan anjing.. almaklum lah, kawasan perumahan cina, memang sarang anjing-anjing tuh lah kann.. then, bila dah sampai sekolah, bukannya boleh nak breakfast kat kantin! kantin diorang tak halal.. kena bawak bekal dari rumah, tau tak! tapi, jadi che mat tak payah susah-susah macam nih.. bila dah sampai je sekolah, turun van, pergi kantin untuk breakfast.. seronok kan kalau jadi dia? terbalik kann, yang lelaki kena naik van, yang perempuan biarkan jalan kaki je.. bila aku cakap dengan omma, “ishh.. tak aci betul, masa zaman alin dulu-dulu mak tak ada pon bagi alin pergi sekolah naik van”. Then omma pon jawab, “masa zaman kau dulu lain, atuk van tuh pon tak start kerja hantar-hantar budak lagi.. lagipon sekarang nih kan dah banyak kes culik, bahaya lah kalau biarkan che mat tuh jalan sorang-sorang kat tepi jalan tuh” *okeh! reasons accepted!*

Tak kesah lah ape pun, yang pasti mak lebih sayangkan che mat daripada alin! oleh sebab tuh, alin nak tunjuk protes kat mak.. alin tak nak makan nasik! SEHARI! *haih.. pagi tadi kau dah menghadap setengah bungkus roti sandwich gardenia yang big size tuh, banyak bunyik pulak ek!*  Ngee~

Moral Value: jealous punya pasal, habis semua orang aku nak marah.. haha! Ampun omma! U’re the best mum ever, indeed! Alin tak kesah pon sebenarnya walaupon masa zaman alin dulu-dulu susah.. instead, I got lots of memories and experiences from my past.. thanks omma! ayah punya mak punya mak cik dulu –dulu pernah cakap, “experience taught us the meaning of life”. haa.. jangan main-main, speaking London tau moyang aku dulu-dulu! *well honestly, memang keturunan belah ayah aku semua hebatt speaking-speaking London semua nih, except ME!* hehe.. sekian..  =))





Monday, March 28, 2011

demam KPOP



 hai readers!

haa.. nih nak habaq mai kat ampa semua nih..
orang lain semua dok demam MUET, tapi aku demam pelik sikit..
demam KPOP.. hehe..
ada sape-sape yang tak tahu KPOP tuh binatang ape?
*jakunese betul lah korang nih!*
okay lah.. for your information, KPOP nih is a musical genre consisting of electronic, hip hop, pop, rock, and R&B music originating in South Korea..
haa.. nih semua stok-stok dari Korea nun..
yang muka kiut-kiut semua tuh.. <3
tapi jangan tertipu semua..!
cute dorang tuh semua "cute unnatural" okay..
kalau kat Malaysia kita guna cucuk-cucuk kann..
cucuk botox lah, cucuk kolagen lah, cucuk vitamin c, cucuk belacan, cucuk budu semua tuh..
tapi kalau kat Korea, plastic surgery!


okay now, back to my case!
orang lain dok haru-biru semua study MUET, tapi aku dok seronok je layan lagu-lagu KPOP nih semua tiap-tiap hari..
hehe.. bagus tak saya?
agak-agak berapa band MUET yang aku dapat nanti erk? 
haisshh! cuak lah bila pikir-pikir pasal MUET nih..
*dah tahu cuak tuh, study lah nguks!*
ngee~

erm.. nih aku nak bagi korang semua tengok MV kpop nih..
best kott!
okay, berikut adalah antara lagu-lagu yang best yang boleh mencairkan hati korang..
*tapi kalau hati korang hati batu, maybe takkan cair kott*
actually, berjuta-juta lagi lagu-lagu yang best..
tapi malas lah aku nak tunggu upload lama-lama..
so, check it out!



okeh.. nama group nih SS501..
mamat cute yang menari kat tengah-tengah (F4 dalam citer Boys Over Flower) tuh i punya ok..
harap maklum!


Ft island- i hope
lagu nih bila dengar masa first-first macam boring je..
tapi bila dah sampai kat tengah-tengah, BEST!


haa.. mamat nih actually one of the member BIG BANG..
nih lagu solo dia, without group..
group Big Bang nih pon aku minat gak..
lagu-lagu dorang, peerrgghh!   <3


ini pulak, shinee- hello..
lagu nih sweet je kann?
i like nyah!
*yang pkai baju hitam, rapping tuh pon i punya ok?!*



okay, last but not least SNSD or Girls Generation..
sumbat lah satu group fomfuan kann..
asik bagi tunjuk group lelaki je..
nampak benor kegatalannya di situ.. hehe..  
*kat dalam MV nih ade sorang lelaki yang ala-ala james bond tuh kan.. haa.. nih nak bagitahu sikit, mamat tuh pon i dah chopp! jangan nak gatal-gatal amik dia ek? hehe.. he's one of the member Super Junior, Siwon*
aawwww! i loike Super Junior! <3

daahh.. mari kita hentikan kegatalan semua..
hope u guys enjoy!

=)

Saturday, March 26, 2011

formspring.me



yeaahhh..!
amalina kini sudah berformspring!
ini menunjukkan bahawa hidup beliau makin membosankan..
that's why lah beliau meng"create" account di formspring..

haa.. mari-mari! sila tanya banyak-banyak sampai kena maki dengan aku..
aku suka kalau orang tanya banyak-banyak nih..
nak-nak lagi bagi mereka yang sibuk busybody pasal hal orang tuh..
*haa.. sambil promote, sambil perli orang*
haha!




menyanyi di dapur mendorong utk dpt suami tua??



what the heck lah!!!
jangan lah cakap macam tuh!
tuh semua doa tau tak??!
haihh~

e'eh? kau apesal pulak nih?
tiba-tiba je meroyan kann..
haa.. nih mesti kau selalu mengaplikasikan menyanyi kat dapur nih kan?
haha!

well, actually itu juga one of my habit kat rumah pada musim-musim cuti nih..
hehe.. sambil-sambil masak tuh kann, sambil dengar iPod..
aku nih bila dah dengar iPod aku tuh, memang confirm + nescaya lah aku akan memekik dan memekak menyanyi tak ingat dunia..
tak kesahlah genre pop rock ke, indie rock ke, nasyid ke, ikut tempo ke tak ikut tempo ke, semua aku balun..

sebenarnya dulu-dulu, aku pernah lah jugak terniat nak try took place dalam audition untuk Bintang Klasik National RTM.. haha!
tapi niat terhalang lah pulak..
*ceaa.. dah macam unrequited love dalam social psychology lah pulak kann*
lepas tuh, aku mintak nak masuk audition Bintang Kecil pon parent aku tak bagi permission..
then 2 month after that, aku macam mengidam teringin gilaa nak masuk Tom-Tom Bak.. itu pun same lah, memang jauh sekali lah kan nak dapat permission from my parent. even aku merayu pon, belum tentu lagi dapat.. hehe..

so in conclusion, sekarang jadilah aku finalist "Rumah Idol" je..
itu pon omma aku tak restu..
she keep saying that nyanyi kat dapur tuh can lead us untuk dapat suami tua bila dah besar nanti.. haih~
nonsense kan?

betul ke semua nasihat-nasihat orang-orang tua yang passed from one generation to another generation nih?
aku nih bukan ape, kadang-kadang bila pikir balik, sumpah! macam tak logik je semua tuh..
ape pon, maybe semua tuh ade side effect jugak kan..
that's why lah parent kita marah or tak merestui ape yang kita buat..
and we as a good son or daughter, dengar je lah cakap parent nih..
tapi, sorry to say mak.. alin tak bolehlah nak ubah perangai nyanyi kat dapur alin nih mak..!
and at the same time alin tak nak bersuamikan orang tua..!
tak kesah lah beliau bertitle Dato' ke, Tan Sri ke, Datuk Seri Utama ke and whatsoever..
huwaarrgghhh! tak mau..!!
dilemma! trauma! and at last, koma!
haha!



=D



Friday, March 25, 2011

dapat baju kurung baru!




yeeaahh!!
semalam omma kita belikan kita baju kurung baru!
*haa.. nak show off lah tuh! tak payah nak batak sangat lah kan..*
bukan pe, aku punya family nih jarang betul nak belikan baju-baju kurung nih semua..
kami just beli baju kurung bila nak raya je.. hehe..

kenapa aku berbicara pasal baju kurung?
haa.. ermm.. sebab.. semalam kan.. semalam kan.. kita bukak blog kawan kita, ain hajarah!
then, kita terbaca pasal baju kurung..
ye, agak 'hahaha' disitu..  =)

baru semalam aku dok gaduh dengan omma aku..
"apesal mak belikan alin baju kurung? alin bukannya pakai sangat pon baju-baju kurung semua nih.."
then, mata omma pon macam nak terkeluar.. lantas,
"habis tuh, kau pergi kelas tak berbaju ke?"
*opps! ayat nih agak lucah sikit, yang underage sila tutup mata!*
"astaghfirullah hal azim! mak nih, agak-agak lah.. alin selalu pakai t-shirt lah pergi kelas.. hari isnin je alin pakai baju kurung sebab memang rule kat uitm kena pakai baju formal hari isnin.."
then, omma pon cakap..
"ohh! macam nih anak si bawi rupanya.. hurm.. tak pe lah, baju tuh nanti buat baju raya je.."

 what?!?!
baju raya?!?!!!!
lame lagi kott nak raya..
agak-agak lah.. nanti beranai-anai, bersemut, berberuk and berbelangkas lah baju aku nih..
dah tak sempat nak pakai raya pulak nanti.. haih~
tak pe lah mak, oleh kerana baju nih cun, nanti alin pakai pergi kelas ek?
*sejuk perut mak aku mengandungkan aku*
and to all my members, nanti aku pakai pergi kelas, sila lah "pheewiit pheewiitt" aku.. hehe..

haa.. nah! tengok nih..
cun kann??


haiya! pink colour again kaa? haa.. aku sebenarnya wonder betul, apesal ntah omma kalau belikan aku baju kurung mesti dia pilih pink colour..
sesuai dengan aku agaknya.. well, aku kan ala-ala sweet-sweet and cun-cun kiut-miut gituh!
indeed, mother's choice is the best kann..


haa.. yang nih corak dia.. aku snap dekat sikit kasi korang yang rabun-rabun tuh nampak..
kesian kan kat korang.. ngee~


=)



Thursday, March 24, 2011

ohoii.. prelawrians semua!



haa.. mari-mari..
datang dekat sikit..
sale! sale!
*well actually, ini bukanlah motif utama saya!*

okeh! nih ade wasiat watikah sikit untuk prelawrians PI005 UiTM Kedah yang seangkatan dengan aku yakni students part 2 oct 2010 - mar 2011.. next sem kita akan jadi senior as a whole!
aku nak tolong bacakan untuk korang nih..
dari mak leha, dengar citer..
*okeh! u got me! itu tipu..*
get ready semua..
duduk molek-molek.. jangan terkangkang-kiak.. pay attention please!

aku as one of the prelawrians UiTM Kedah dengan ini ingin menginform kat korang pasal junior wanna be kita untuk next sem adalah dalam kalangan kanak-kanak yang cerdik-cerdik, bijak-bijak dan pandai-pandai belaka..
so, janganlah kita semua yang senior-senior nih nak hidung tinggi dan bongkak sangat next sem because sesungguhnya dorang semua lagi pandai berkali-kali ganda dari kita yang senior-senior nih..
as mentioned dekat buletin utama masa first result spm keluar 2 hari lepas, " keputusan spm untuk tahun ini is the best dalam tempoh 4 tahun yang lepas"
means here, result kita pon turut sama dibandingkan dengan result spm untuk this year..

perghh! see.. lihatlah buddies.. manusia makin lama makin pandai kan? bila makin pandai, kita semua akan lupa diri dan lupa pada Dia yang mencipta kita..
is this actually one of the sign to "kiamat"?
honestly, aku sebenarnya sangat takutt untuk menjadi seorang yang sangat pandai sebab dengan condition aku yang kurang cerdik sekarang nih pon, aku selalu lupakan Dia..
masyaAllah!

besides that, dalam zaman sekarang yang dipenuhi dengan kanak-kanak yang bijak pandai nih, for those yang tak ade spirit untuk compete to become the best tuh, jangan mimpi lah nak setanding dengan mereka-mereka yang cerdik-cerdik nih..
pergi cermin muka korang semua kat cermin bilik air dulu..
*macam hina sangat je pergi cermin muka kat bilik air.. macam lah kat dalam bilik tak ade cermin*

so, in a nutshell.. keep try and attempt to become the best of the best..
don't easily give up..
and the most important thing is, don't forget to make your doa.. as we always remember Him, He will never forget us..


=)




Tuesday, March 22, 2011

haha! heaven bhaii!


hai peeps!
ape yang kau heaven-heaven sangat nih weh?

heaven duduk kat rumah..
ngee~  =)
tak payah pikir pasal study..
otak aku rasa ringan je sejak start semester break nih..
*omigodd! otak ringan tuh means ilmu aku sume da hilang lah ek? means otak aku kosong lah sekarang? means aku dungu ke sekarang?? aarrgghh!*
no! no! "ringan" here means something like tenang je.. yeah! that's it!
problem pon tak ade..
almaklumlah.. problem aku pon tengah cuti jugak sekarang nih.. so, dia balik rumah dia lah kann.. tak kan nak ikut aku balik rumah aku pulak..
sawan tarik lah aku nanti.. haih~ 
seronok bila beliau tak ade di sisi.. yeeaahh!

tapi, heaven tak heaven lah kann..
now aku dah start rasa boring duduk kat rumah nih..
asek nak kena menghadap muka adik terchenta aku nih everyday..
haih~

keje jom?
tak mau lah keje.. aku memang dah plan tak nak keje during this semester break..
even though keje tuh always waiting for me kann..
*ececeh! bajeett! ntah-ntah, nenek dah lupakan kau dah lola oii..*
ohh! it can't happen.. nenek sayang kat kita.. 
hehe.. jelous lah tuh! =D

kenapa aku tak nak keje?
haa.. jangan tanya, bcoz the answer for this question is still under investigation..
so, kalo dah tak nak keje..
duduk je lah diam-diam kat rumah nih..
jangan nak banyak bunyik..

what i need to do is, 
"just enjoy your holiday amal!"

=)




Thursday, March 10, 2011



amalina.. amalina..
ceaa... bajet dalam musim final exam nih, tak nak lah bukak facebook and menghadap blog nih..
membazir waktu lah konon-kononnya..
PUUIIIHHHH..!
POOODAAHHHH CIII...!
niat tak serupa bikin! haha..
padahal dah siap deactivekan facebook dah tuh..
then, bukak.. reactivekan balik..
haha! macam bodo je..
 
tadi before nak online, rasa macam nak tanya kat roomate aku, aiman kautsar..
"boleh tak aku nak bukak facebook jap? kejap je..."
apesal aku rasa macam serba salah gila nak online during musim final exam nih?
kau online je lah! bukan dosa pon!
*soalan tuh pon memang macam nak mintak kaki je kann*
ngee~

persoalannya disini, mengapa kita sering kali ketagih dengan social sites seperti ini?
bagaimana cara nak overcome masalah ini?
apakah punca utama masalah ini?
*banyak tanya lah kau.. jawapan dia, TEPUK DADA TANYA SELERA LAH!*


baru je 2 hari aku tak bukak lappy aku nih, dah beranai-anai dan berbusut..
sarang spiderman tuh korang tak payah cakap lah, tuh tak kira lagi dengan segala sawang yang ada..
*okeh! itu semua tipu..*
bukak-bukak je, terus nampak desktop background lappy aku nih..



uuwaarrgghhh~~
rindunya kat gambar nih! 
dah 2 hari aku tak tatap.. haha..

okeh, done menghupdate belog..
kita kembali ke meja study..
3 more papers to go..
PULUN LOLA, PULUN!

=D



Saturday, March 5, 2011

iisshhh! tension lah!



ya Allah ya Tuhan kuh..
apesal lah Engkau kurniakan manusia macam nih kat sekeliling aku??
benci lah! menyampah!

apesal selalu nak buat aku tension??!!
ko nih memang dicipta untuk buat aku tension kott..
kau tak boleh ke duduk diam-diam, buat keje ko sendiri..
tak payah nak kacau orang..
and tak payah nak sibuk pasal orang lain!
heiii aiiii.. aku tak tahu lah, ko nih lahir dulu-dulu masa zaman tengah kacau-bilau kott..
musykil betul lah aku dengan perangai ko nih..
ko dah tau orang TAK SUKA perangai ko tuh, JANGAN LAH BUAT!
susah sangat ke nak paham??
ko tadika kat mana ek dulu-dulu?
ke atas faktor mak ko tak cukup bagi duit belanja kat ko masa kecik-kecik dulu yang menyebabkan ko jadi macam nih??
*hah! teori ke longkang!*


kau tak penat ke weh??
asek nak menyebbuk pasal orang je..
aku yang tengok ko nih pon penatt kot..


musim-musim nak exam nih, ko jangan cabar keimanan aku nih..
aku memang sensitive sikit..
banyak benda aku nak kena pikir nih..
nak belajar lagi..
lain lah macam ko, budak pandai!
tak payah belajar pon boleh pass exam..
aku bukan jenis yang macam tuh..
aku nak kena struggle, baru dapat hasil..
so PLEASE.. stay away from me lah kalau boleh..

haih~
sabar amal.. tinggal satu sem je lagi ko nak kena menghadap muka dia..
survive for life amal!

=0



mana mood belajar aku?



MOOD BELAJAR~
oh mood belajar!

wahai mood belajar..
berdampinglah engkau dengan kuh di saat-saat aku nak exam nih,
wahai mood belajar..
akan aku janjikan kepadamu kejayaan..
tuh pon kalo ko datang..
kalo ko tak datang, macam mana nak berjaya?
*baca nih ala-ala macam mantera nak halau nyamuk sikit*

oleh itu, mai lah cepat-cepat datang wahai mood belajar oii!
aku dah nak exam next week nih..
jangan sampai terlambat!
haiihh~~~



Friday, March 4, 2011

balik cuti sem naik train!



uwaaaaaa~
apesal rasa macam excited gilaa nih nak cuti sem??!
tak sabarnya nak balik rumah!
NAIK TRAIN!
huhu.. *sambil melompat terkinja-kinja*

yeeaahh! pulang bersama-sama classmate yang disayangi..
MALINA.. AIMAN.. IKA.. AIN..

"korang, nanti kita layan movie ek dalam train.. make sure battery laptop masing-masing di charge penuh tau!"
"lepas tuh nanti, kita boleh tengok movie sambil makan KFC"
"pasti akan menjadi sweet memory!"
hehe..

huu~~
cepat lah sikit masa berlalu.. please
rindu dekat omma, ayah, che mat, kak sha, kak amie and kak jenna!
rindu dekat danish and adibah yang duduk kat sebelah rumah aku tuh!
ohh.. tak lupa juga rindu kepada FLINKY yang dicintai!



flinky! nanti kita balik, kita belikan awak member ek?
kesian awak duduk sorang-sorang je sejak pemergian BRAD nih..
mesti boring sebab asik kena tengok muka che mat yang annoying tuh je kan? hehe..


p/s: kak aishah! jgn lupa jemput aku kat airport hari rabu [16 mac] nanti, dalam pukul 5.30 pagi macam tuh..
kalau flight aku delay, maknanya lambat sikit lah aku sampai nanti..
*ceawaahh! bajet je turun kan airport.. padahal turun kat KL Sentral je pon*


=)

WHAT??! next week Final Exam??!



bila FINAL EXAM bakal menjelma, apakah maksud yang tersirat di sebaliknya?
yes! exactly.. maksudnyaaaaa... it's time to enjoy selagi masih ade waktu nih.. haha..
*tak sedar diri betul lah perempuan nih*

haih~ aku tak tau lah.. lately nih, aku suka sangat membazir masa by watching korean dramas lah, japanese dramas lah, games lah and so forth lah..
*berapa banyak "lah" daa?*
rasa macam bahagia pulak buat benda-benda macam tuh everyday..
no pressure and no depressed anymore..
almaklum lah, all tests pon dah habis kan..
so, sekarang tinggal nak tunggu for final exam je..
*ceaa.. gaya cakap tuh macam lama lagi je nak final exam*

WEH! SEDAR DIRI SIKIT LOLA OII...!
TINGGAL LESS THAN 1 WEEK JE LAGI BHAII...!

haa??!! yeke tak sampai seminggu je lagi??
means that lagi 2 minggu kita sudah boleh pulang ke rumah, SEMESTER BREAK???!

HAH! ITU YANG KO PIKIR KANN??!
 FINAL EXAM! FINAL EXAM!
IS CCOOOOOMMMIIIIIIINNGGGGGGG.......

PSYCHO= 14 CHAPTER TO COVER..
LAW= 10 CHAPTER NAK KENA KHATAM..
LIBRARY= BERJUTA=JUTA CHAPTER PERLU DIHAFAL..

wohoho... RUNSING! RUNSING!
jom kita pegi main gasing..
*haa?? ape kaitan??*

OK! sekarang, offline and go grab your books!
*ceawah! koya je kann*

:)