Tuesday, March 29, 2011

bias!




Haa.. ape bias-bias nih?

Omma bias!

Apesal pulak nih? Ce citer.. ce citer..

Belikan baju baru?
macam nih cerita dia.. baju sekolah che mat luntur kena kain yang turun warna.. ntah baju siapa yang turun warna tuh ntah.. then, habis merah lah baju sekolah budak tuh.. tapi tak ada lah teruk mana pon.. still ada lagi rupa baju sekolah lah jugak kann.. nih semua salah dia aku lah, yang kau pergi basuh baju sekolah campur dengan baju-baju lain tuh apesal? kan omma selalu cakap, kalau baju sekolah kena basuh dengan baju sekolah je.. tuh yang maka nya luntur tuh! *actually, aku tak perasan pon yang baju sekolah che mat tuh follow aku sekali masa aku buat proses pengasingan baju-baju untuk dibasuh tuh semua* lepas tuh, u know what? Omma kata, “haih.. kenalah mak belikan budak tuh baju sekolah baru nanti”. What??!! belikan baju baru??? *ada 3 question marks di situ ye! harap maklum* agak-agak lah.. baru luntur sikit je pon! masa zaman aku dulu-dulu, omma tertuang banyak nila masa dia tengah nilakan baju sekolah aku..tapi tak ada pulak omma kata nak belikan aku baju sekolah baru? habis biru menyala-nyala baju sekolah aku tuh.. *mana tak biru baju aku tuh, habis sebotol nila tuh dituangnya*  dah ala-ala pengawas sekolah gituh! at least, merasa lah jugak aku jadi pengawas sekolah kann walaupun sekejap je.. hehe..

Belanja sekolah sehari, RM 4??
Haa.. nih, al-kisah~ si che mat tuh belanja pergi sekolah sehari, RM4 bhaii! no wonder lah badan dia tuh comel macam tong gas, dijaga dengan penuh kasih sayang rupanya.. bagai menatang minyak yang penuh.. haih!  aku duduk kat uitm tuh pon, kadang-kadang tak sampai RM4 pon aku berbelanja sehari.. masa zaman aku sekolah purba kala dulu-dulu, omma bagi belanja RM2 je kott! tak kisah lah aku buat part time kat sekolah ke tak.. memang muktamad RM2 je sehari.. nih si che mat punya kes, buat part time kat sekolah (tolong cikgu dia) boleh dapat double duit belanja sekolah tuh! Tak aci betul! tuh baru jadi PERANTIS pengawas pembimbing rakan sebaya tuh.. tahun depan, bila dia dah sah jadi pengawas pembimbing rakan sebaya, JANGAN CAKAP MAK NAK NAIKKAN LAGI DUIT BELANJA SEKOLAH DIA! Peerrgghh! Ini boleh mendatangkan murka!


Pergi sekolah naik van?!
Nih aku saja je nak ungkit kisah lama walaupon sekarang che mat pada hakikatnya pergi sekolah, jalan kaki.. memang patut pon jalan kaki, sekolah tuh kat sebelah rumah je pon! dulu masa sekolah rendah, aku pergi sekolah jalan kaki kott! dia pergi sekolah dulu-dulu, senang-lenang je tunggu atuk van tuh kat depan rumah.. apekah? padahal, jarak sekolah aku lagi jauh dari sekolah dia.. aku masa kecik-kecik dolu-dolu sekolah kat sekolah cina tapi che mat just sekolah kat sekolah kebangsaan biasa je.. sekolah aku tuh kat pekan nun tuh haa.. pagi-pagi kenalah keluar awal dari rumah, then nak kena menapak jauh pulak tuh.. selalu gak lah merasa kena kejar dengan anjing.. almaklum lah, kawasan perumahan cina, memang sarang anjing-anjing tuh lah kann.. then, bila dah sampai sekolah, bukannya boleh nak breakfast kat kantin! kantin diorang tak halal.. kena bawak bekal dari rumah, tau tak! tapi, jadi che mat tak payah susah-susah macam nih.. bila dah sampai je sekolah, turun van, pergi kantin untuk breakfast.. seronok kan kalau jadi dia? terbalik kann, yang lelaki kena naik van, yang perempuan biarkan jalan kaki je.. bila aku cakap dengan omma, “ishh.. tak aci betul, masa zaman alin dulu-dulu mak tak ada pon bagi alin pergi sekolah naik van”. Then omma pon jawab, “masa zaman kau dulu lain, atuk van tuh pon tak start kerja hantar-hantar budak lagi.. lagipon sekarang nih kan dah banyak kes culik, bahaya lah kalau biarkan che mat tuh jalan sorang-sorang kat tepi jalan tuh” *okeh! reasons accepted!*

Tak kesah lah ape pun, yang pasti mak lebih sayangkan che mat daripada alin! oleh sebab tuh, alin nak tunjuk protes kat mak.. alin tak nak makan nasik! SEHARI! *haih.. pagi tadi kau dah menghadap setengah bungkus roti sandwich gardenia yang big size tuh, banyak bunyik pulak ek!*  Ngee~

Moral Value: jealous punya pasal, habis semua orang aku nak marah.. haha! Ampun omma! U’re the best mum ever, indeed! Alin tak kesah pon sebenarnya walaupon masa zaman alin dulu-dulu susah.. instead, I got lots of memories and experiences from my past.. thanks omma! ayah punya mak punya mak cik dulu –dulu pernah cakap, “experience taught us the meaning of life”. haa.. jangan main-main, speaking London tau moyang aku dulu-dulu! *well honestly, memang keturunan belah ayah aku semua hebatt speaking-speaking London semua nih, except ME!* hehe.. sekian..  =))





2 comments:

  1. actually, experience is the best teacher :)

    ReplyDelete
  2. yeeaahh!
    yang tuh atuk sedare aq plak yg cakap..
    hehe.. =)

    ReplyDelete