Monday, May 9, 2011

contact lens berwarna



assalamualaikum and hai readers!
merujuk tajuk diatas..
sesungguhnya, pemakaian contact lens berwarna TIDAK HARAM..

mane kau tahu?
haa.. nih nak cerita nih..
aku pergi baca kat satu blog nih..
kalau nak baca jugak, click HERE..

okeh lah.. based from this blog, ada 2 tujuan kenapa orang pakai contact lens nih..
first is atas tujuan perubatan which means orang tuh memang betul-betul rabun..
and the second purpose is atas tujuan perhiasan or dalam maksud straight to the point dia, nak bagi mata yang huduh nampak cantik..

orite.. dalam kes aku nih pulak.. aku baru je lepas beli colour contact lens..
aku pakai contact lens nih pon atas tujuan perubatan and at the same time aku pakai contact lens berwarna nih pulak sebab kakak aku menghasut aku untuk membeli bersama-sama dengan dia..
haha! lebih tepat kalau aku cakap menghasut dan memaksa serta memeras ugut aku untuk beli contact lens bercolour.. at first, actually aku just pakai yang colourless punya je sebab takut nak try yang ada colour punya.. nampak macam pelik je kan.. hehe

whatever lah kann..
but the most important thing is penggunaan contact lens semasa mengambil wudhuk, solat dan puasa sama sekali tidak menjejaskan ibadah-ibadah tersebut kerana bahagian dalam mata tidaklah wajib dibasuh atau disampaikan air ketika mengambil wudhuk atau ketika mandi (yang wajib ialah bahagian luar sahaja iaitu kelopak mata). same goes to puasa, menurut ulamak memasukkan sesuatu ke dalam mata tidaklah membatalkan puasa. Solat pun sama, tidak ada yang akan menjejaskan solat kerana contact lens.
 [sumber dari Bernama blog yang aku mention kat atas tadi]

orite.. nih lah contact lens  i..

nampak je macam menarik bila kat dalam gambar..
tapi bila dah lekat kat mata korang, dah nampak ala-ala hantu kak limah je aku tengok diri aku masa pakai benda alah nih..
hehe..

till then, adios!
=P

yang was-was pada mulanya,
amalina arbawi <3       

3 comments:

  1. hai kak limah....
    thanx follow my blog~

    xske kai lens...rimas...
    pnh try..tp bli yg transparent...

    ReplyDelete
  2. kalau mata aku rabun, aku lebih rela pakai spek. sbb lens agak bahaya.. wuuwwuwuw..

    btw, kau di-tag !! sila copy gmbr kat latest entry aku tu n jawab !!!

    ReplyDelete
  3. cik galaticos: haha! kak limah??? sabor je lah~ -.-' mmg mase mula2 agk rimas.. :)


    kak yong: untung lah x rabun.. dlm kes aq plak, aq rimas pkai spek.. haha! peliks kan? ngee~ btw, thnks 4 tagging me.. BANGGE! :D

    ReplyDelete