Thursday, June 30, 2011

penang oh penang


huuuu~
sumpah teringin gila nak pergi penang..
tak pernah pon jejak lagi bumi penang tuh..

bila dah plan nak pergi je, mesti ada benda yang menghalang..
hari tuh dah plan dengan family..
but then tak jadi pergi..

lepas tuh, konon-konon nak pergi have fun lah dengan member-member kat penang nanti..
itu pon belum confirm lagi..
tapi, nampak macam peluang nak pergi sana tipis je..

why do i said so??
haa.. semuanya sebab masalah transportation..
kalau nak suruh aku drive, memang TAK lah kann..
aku boleh je nak drive, tuh pon kalau passengers aku semua stok-stok yang tak sayang nyawa lah..
nak pergi tempat yang kita tak biasa, takkan nak pergi naik bas or teksi kan bila dah sampai sana..
sah-sah lah hilang nanti..
tapi tak tahu lah whether hilang di dalam laut or di darat kan..
tak ke niaya tuh??
jangan carik pasal lola oiii!
jangan nak tunjuk macam pandai sangat plan ini dan plan itu okeh..
kalau rasa bahaya, better tak payah lah..
lagipon kami semua yang nak pergi berseronok nih pon semuanya girls..
kalau mintak permission dengan omma masing-masing pon nanti tak pasal-pasal je kena sembur kann..
yang kena sembur tuh dalam kategori ok lagi kann..
takut ade yang dapat rasa lantunan gigi palsu keluar dari mulut je nanti..
HAHA!

so in conclusion..
bawak-bawaklah bersabar..
plan wisely..
ingatlah orang yang tersayang..
and the most important thing, mintak permission from parent dulu..

till then, ADIOS!
:)
dia yang teringin ank pergi ke penang,
amalina arbawi  <3  

no more lecture LAW with her after this



lap-lap air mata..
hembus-hembus hingus..
tenyeh-tenyeh hidung..

if you wanna be a housewife, be an educated housewife
if you wanna be a Mr. mama, then be an educated Mr. mama
remember, knowledge is power!

ouchh! still terngiang-ngiang her voice kat telinga aku nih..
MADAM ROSNELIM
why must you go for further your study lagi?
i think you are already intelligent enough dah..
firm pon dah ada..
income pon dah terbaik dah..
*rasa macam nak cakap macam nih je dekat dia so that dia takkan tinggalkan kami*

tapi, Nabi Muhammad pernah bersabda:
pergilah menuntut ilmu sampai ke negara China
means that walau jauh mana sekalipon, jangan pernah give up untuk belajar..
walau umur dah meningkat tua pon, teruskan mencari ilmu..

 Madam, i nak halang you pon tak boleh kan..
so, i just wish that you can teach prelawrians UiTM Merbok lagi..
maybe after you have finished your study..
even though not for my batch, for my juniors' batch..
sebab bila Madam ajar kami LAW, kami sangat faham!
bila kami sangat faham, maka kami sangat bahagia belajar LAW dengan Madam.. 
indeed..
thus, hopefully bila Madam berpeluang ajar our juniors nanti, dorang pon akan faham and enjoy belajar LAW..
as we all know that LAW is complicated..

sangat bahagia bila bersama dengan Madam for this 2 semester..
semua kenangan dengan Madam will be our sweet memory..
we'll gonna miss you Madam Rosnelim!
Love Ya!





postscript: aiisseehh..! cuaks menantikan kedatangan lecturer LAW baru.. harap-harap tak de lah perangai yang meng-annoying-kan and dapat faham dengan baik apa yang beliau akan ajarkan nanti.. Ya Allah, Kau permudahkanlah  aku untuk memahami apa yang sudah diajar dan bakal diajar nanti oleh lecturers aku nanti.. amin~

till then, ADIOS!
=,="
yang tak suka subjek GLOBAL,
amalina arbawi  <3   

Monday, June 27, 2011

seberapa pantas korang menaip?


hai u alls..!
hari nih, tiba-tiba je aku perasan yang aku nih konon-kononnya seorang penaip yang laju diantara yang terlaju..
PUUIIHH seketul untuk kau..!
perasan je lebih kan?? i know..

so, to prove myself yang aku nih memang boleh menaip dengan laju,
dengan kesengalan yang membelenggu jiwa aku nih,
dengan nekad yang menggunung tinggi,
dan dengan segala kekuatan yang ada pada diri ini,
aku pon pergi lah google something related to the typing things and all that..
then, terjumpa pulak website 10-fast-fingers.com
website nih allow you to know your ability lah kan seberapa pantas and cepatnya korang taip all the words given in one minute..

so, aku pon try lah..
ntah hape-hape ayat ntah yang dia suruh aku taip..
setelah aku cuba taip selaju yang mungkin..
ini result aku..



33 perkataan
                            First try..

29 perkataan
                     this is my Second try



36 perkataan
                             Third try

laaaahhh.. 
rupanya tak ade lah hebat wa pantas sangat pon aku typing..
permainan perasaan je tuh..
haih~
tak baik main-mainkan perasaan kita tau!

ingatkan dapat lah mewarisi skill mak aku yang terer typing tuh..
dia taip tak pandang keyboard pon Cik Jah oii..
haa.. hebat tak hebat nak habaq mai nih? jangan main-main..
mak i siap ade sijil menaip lagi tau..
bangga je dia tunjuk sijil tuh kat kami adik-beradik nih..
sabor je lah kan~

tekan SINI kalau nak tahu kemampuan korang pulak..
all the best, kawan!

postscript: tak sedar diri esok ada test ECONOMY.. sempat lagi wasting my time dengan perkara-perkara yang useless macam nih.. haih~ amalina.. amalina..
but, it does'nt mean that kalau korang try taip-taip dengan link yang aku bagi kat atas nih, korang pon useless macam aku ok.. yang useless, aku sorang je.. hee~

till then, adios!
yang perasaan dirinya pantas menaip,
amalina arbawi  <3

Saturday, June 25, 2011

The Carnivall, mark as done!


hai u olls..!
just nak story kat sini about my experience masa aku and my friends pergi The Carnivall, Sungai Petani last thursday..!

The Carnivall tuh binatang hape?
aisseehhhh..! kesian aih kat orang-orang bandar nih semua..
The Carnival tuh water theme park lah..
sama lah jugak macam Sunway Lagoon, Desa Water Park, Wet World and all that..
but tempat dia pon tak de lah seGEMPAK Sunway Lagoon or Desa Water Park tuh semua..
but still worthy lah jugak sebab masuk kena bayar RM10 je kann..

sumpah sangat seronok and penat..
aku nak menapak dari depan pintu UiTM tuh nak ke kolej pon jalan kengkang-kengkang..
kalau tengok dari belakang, dah nampak macam mangsa liwat agaknya..
haha!
but the end of the day, aku rasa PUAS!
PUAS dapat have fun dengan member-member aku semua..
mereka sangat AWESOME!
yeeaahhh..!

orite, The Carnivall nih ade satu tarikan yang boleh dikatakan best lah jugak..
GELONGSOR MAUT!
peerrgghh! sumpah seriau woohh!
gelongsor dia gila tinggi menjunam ke bawah..
bila turun je ke bawah, rasa macam punggung kita dah tak cecah kat gelongsor tuh dah..
in short, lebih kurang terapung-apung di awangan lah, konon-kononnya..
*dalam bahasa kanak-kanaknya*

and yang lain-lain yang ada kat dalam The Carnival tuh is sungai yang pusing-pusing banyak kali sampai korang pening tuh..
and another one tempat gelongsor air jugak..
but only allowed for those yang TAK pakai tudung and TAK pakai track bottom..
to make it clear, gelongsor tuh khas untuk free hair people and yang pakai short..
so, aku yang stok ala-ala HALIM nih memang tak dibenarkan naik lah binatang pusing-pusing tuh..
at first, stereotype aku is "isshhh! discrimination betul lah!!"
then, bila pikir-pikir balik, ade banyak sebab why they are not allowing us untuk naik itu gelongsor..
yang penting, ianya hanyalah untuk kepentingan dan keselamatan bersama..
haih.. sampai mengigau-ngigau aku malam-malam sebab gian sangat nak naik benda alah tuh..
huwaarrgghh!
:-(














gambar ketika tidak sedar diri bermandi-manda tiada..
harap maklum!

postscript: betty IM aku dekat facebook..
betty: pergi The Carnivall tak ajak pon..  :(
aku: ehh?? dekat ke dengan tempat kau??
betty: ala.. dalam satu jam je sampai lah..
aku: ouh.. dekat jugak ek? tak apelah, next time kita pergi sama-sama jom? RM10 je pon masuk..
betty: tapi aku nak pergi dengan sape?
aku: haihh~ ajaklah abang fitri kau tuh..

till then, ADIOS!
>__<

yang menikmati  keseronokan semester akhir,
amalina arbawi <3  

Wednesday, June 22, 2011

perghh! kau keluar macam air je kan??


hai peeps!
hari nih jom kita bercerita pasal DUIT..

it's all about the money.. money.. money..
we don't need u money.. money.. money..
we just wanna make the world dance..
forget about the price tag..

*ewaahh! sempat lagi ko nyanyi lagi price tag ek?*

elaun oh elaun!
haihh.. kau keluar macam air je duit elaun oii..
dalam this 2 weeks je, already RM200++ dah lesap hilang dari akaun bank islam aku..
peerrgghh! agak-agak duit elaun aku nih cukup ke nak menampung hidup aku kat UiTM nih another 3 1/2 month nih??

haa.. tu lah! masa berbelanja, tak hengat dunia!
nanti bila dah tersepit baru nak ingat and buat baik dengan mak ayah..
tanya khabar mak ayah lah, tanya dah makan ke belum lah..
*bajet caring lah tuh padahal ada udang disebalik mee je*

kau ingat sikit Cik Amalina oii!
kau tuh lain dari member-member kau yang lain.. SPECIAL CASE!
dorang semua parents masukkan duit every month..
that's why lah dorang tak perlu risau..
habis yang kau nih, memang TAK lah kann..
so, pikir-pikir lah 2 3 kali lain kali bila nak berbelanja tuh..
jangan nak ikut nafsu kau tuh sangat..
berserdahana cukup..
dalam bahasa kasarnya, sedarlah diri sikit..!

well, bukan lah aku nak mintak mak aku masukkan duit every month kat dalam akaun bank aku tuh or what..
aku pon kalau boleh, tak nak kacau & bebankan mak and ayah aku dah..
dah banyak sangat aku menyusahkan dorang masa dulu-dulu..
mintak itu lah, mintak ini lah..
kalau mintak tuh, mesti nak kena dapat pulak tuh! teruk betul perangai aku masa dulu-dulu..
so now, konon-kononnya nak berdikari (berdiri atas kaki sendiri) lah nih kan bila dah masuk universiti nih..
tapi, korang try imagine sendiri lah kan duit elaun yang tak seberapa tuh nak sara hidup sampai 5 bulan..
memang TAK lah!
nak tak nak, kenalah berjimat cermat lepas nih..

my kakak once said, "kau tak payah nak berlagak macam anak orang kaya sangat lah"
*peergghh! makan dalam kott!! sumpah ayat tuh aku ingat sampai bila-bila.. jadikan pengajaran untuk aku yang tak sedar diri nih*

in conclusion, berbelanja untuk yang perlu je lola..
tak payah nak boros sangat!
kalau dah desperate sangat, puasa sunat je tiap-tiap hari..
*ulangan.. kalau dah desperate sangat*
dapat pahala lagi tuh! 
sementara bulan Rejab and Syaaban nih, banyak-banyakkan lah amalan tuh..
apa ada hal?

bila cakap pasal bulan-bulan Islam nih, rasa tak sabar pulak nak puasa Ramadhan..
:)


postcsript:
1) mak selalu call, tanya duit ada lagi ke tak.. and aku akan jawab "still ada lagi mak, tak payah risau" *hakikatnya aku dan Dia je yang tahu.. solehah tak saya?? haha!*
2) jangan sedap-sedap je nak cop aku "kedekut" kalau tak tahu apa sebenarnya cerita hidup aku, okeh? i'm warning you! ingat aku nak or suka sangat ke berjimat-cermat nih?? semua orang tak suka kott! pikir je lah sendiri kan.. mulut sila jaga untuk jaga hati orang.. sekian..

till then, adios!
o_0
yang rasa mcm nak buat kerja part time,
amalina arbawi  <3 

Saturday, June 18, 2011

happy father's day, AYAH!


PERINGATANNN!
sebelum baca entry aku nih, make sure bekalan tisu mencukupi kat sebelah korang..
and for those yang dah ada anak tuh, kalau agak-agak tak ada tisu kat rumah, pakai je pampers anak-anak anda tuh untuk mengesat air mata okeh..

AYAHHH..!
ada yang panggil papa, abah, walid, appa, daddy..
*tapi aku belum pernah dengar orang panggil "dada" lagi*
but aku lebih selesa panggil my dad as AYAH..

AYAHHH..!
first of all, alin nak mintak maaf dengan ayah sebab dah banyak salah and dosa yang alin dah buat kat ayah selama alin hidup dan jejakkan kaki kat muka bumi nih..
alin mintak maaf bila ayah suruh ambikkan air untuk ayah, alin mengeluh..
alin mintak maaf bila ayah suruh tolong bacakan message kat handphone sebab ayah kurang paham bahasa shortform, alin mengeluh..
alin mintak maaf bila ayah suruh alin turun pergi kedai belikan gas, alin mengeluh..
alin mintak maaf bila ayah suruh buat air teh petang-petang, alin mengeluh..
alin mintak maaf bila ayah datang kat sekolah ambik report card alin, tapi result alin teruk..
alin mintak maaf bila kita pergi jalan-jalan nad ayah confuse pada jalan sebab tak nampak signboard, alin mengeluh..
alin mintak maaf bila ayah mintak tolong gosokkan baju melayu ayah untuk ke masjid, alin mengeluh..
alin mintak maaf bila alin selalu menyusahkan ayah suruh hantar pergi situ dan sini..
alin mintak maaf sebab dulu selalu kacau ayah pagi-pagi pukul 6am suruh hantar pergi kerja..
alin mintak maaf sebab selalu susahkan ayah suruh belikan macam-macam..
alin mintak maaf sebab selalu kurang bersabar dengan perangai ayah kadang-kadang walaupun ayah selalu bersabar dengan perangai alin..

tapiii... kenapa asyik alin je yang mengeluh??
kenapa asyik alin je yang kurang sabar??
kenapa ayah tak pernah pon mengeluh macam alin??
kenapa ayah selalu belikan alin macam-macam sedangkan alin nak bagi ayah gift pon at least setahun sekali je..
walaupun kami adik beradik suka menyusahkan ayah, tapi kenapa ayah tak pernah penat pon layan kerenah kami??
kenapa asyik kami je yang selalu penat melayan kerenah ayah??
KENAPA??

memang ayah nampak garang..
memang ayah nampak tegas..
semua orang bila nampak ayah, mesti goyang punya lah..
but, inside u i know that u have such a kind heart..
mak selalu cerita, dulu-dulu masa kami kecik-kecik, lepas balik kerja, ayah selalu tolong basuhkan lampin-lampin kami..
lepas dah basuh, malam-malam tolong sidaikan lagi..
tolong mak buat kerja-kerja rumah..
lepas tuh nak kena jaga kami adik beradik lagi..
then, pagi-pagi esok dah nak kena pergi kerja..
kenapa ayah perlu bersusah-payah macam nih sedangkan kami tak pernah pon bersusah-payah untuk ayah sampai macam nih??

alin ingat lagi memori kita dulu-dulu ayah..
dulu hidup kita tak lah sesenang sekarang nih..
kita selalu naik motor sampai muatan 4 orang kan??
orang lain tengok kita pon, ayah buat dont know je..
ayah selalu kena hantar alin pergi rumah Nenek Alang tiap-tiap pagi sebab mak and ayah nak pergi kerja kann..

AYAHHHH...
satu je yang alin nak cakap dengan ayah dari dulu sampai sekarang and hingga ke akhir hayat alin..
TERIMA KASIH AYAH...!
thanks for being my dad..
for me, u are the greatest dad in the world..
i do love u forever..
so, PLEASE ayah..
tolong jaga kesihatan ayah baik-baik..
sebab kami semua sayangkan ayah..
and alin tak sanggup nak kehilangan ayah..
U ARE ONE OF THE IMPORTANT PERSON IN MY LIFE..

ini muka ayah tengah lapar  :D

we love u ayah!

Tuan Haji Mohd Arbawi Mohd Anuar

ALIN SAYANG AYAH!
HAPPY FATHER'S DAY
^__^

dia yang sayang Mohd Arbawi,
amalina arbawi  <3  

Friday, June 17, 2011

semester akhir :)


hai tawan-tawan..
dah makan? 
assignments dah siap??
baju dah basuh??
*kalau soalan-soalan nih ditujukan pada aku, the answer is for sure BELUM*

merujuk kepada entry title aku kat atas..
my last semester! yeeaahh! 
aku ada satu azam baru sempena semester terakhir aku menetap or dipenjarakan kat UiTM Kedah nih..
apakah ia?? haa.. nih nak habaq mai sat kat ampa sumaa..
aku nak bergumbira, berbahagia, bersuka ria dan berjoli habis-habisan dengan semua kawan-kawan kat Kedah nih..
*amboi, ayat berjoli tuh cover sikit jangan sampai mak terbaca.. mati aku kena baling dengan periuk belanga semua nanti*
tak kira lah bergembira dengan yang aku kenal ke, tak kenal ke, or even yang baru nak kenal pon asalkan kita semua rasa happy bersama.. 
aku nak ada banyak banyak banyak kenangan manis dekat Merbok terchenta nih!
hooyeah!

antara plan aku dan kawan-kawans aku untuk semester nih:
- pergi jalan-jalan tengok wayang = mark as done!
- pergi shopping beramai-ramai = mark as done!
- pergi makan besar bersama-sama members = mark as done! secret recipe lagi tuh, jangan main-main!
- nak main futsal sama-sama every week = baru tertunai sekali sahaja
- nak berjogging di pagi hari pada hari cuti = belum tertunai
- nak main badminton kalau ada raket = belum tertunai
- nak pergi picnic kat Taman Rekreasi Sungai Petani = belum tertunai
- nak pergi tengok cerita Harry Potter baru kat wayang = belum tertunai
- nak pergi tengok cerita The Smurfs 3D kat wayang = belum tertunai
- pergi bersuka ria di The Carnivall = belum tertunai
- pergi bercuti ke Penang = belum tertunai
- pergi melawat mak aida bersalin = belum bersalin, macam mana nak tertunai
- pergi trip dengan classmates ke Pulau Pangkor = belum tertunai

*waahh! banyaaakkkknya plan kau Mak Jemah oii*
actually rasa macam nak tambah lagi je kalau boleh..
nak bagi pack sampai kami akan rasa sedih gila bila nak tinggalkan Merbok, Sungai Petani, Kedah nih..
insyaAllah hopefully semua plans nih berjalan dengan lancar..
and lagi best kalau semua kawan-kawan aku dapat join..


postscrip: nak tahu tak, petang tadi kan kann kannnn... kami main futsal dengan anak-anak warden kat UiTM nih.. kami kidnap dorang sekejap je.. hee.. sumpah best gila and mereka sangat comel!

till then, habis meng-update..
adios!

yang sedang menikmati bait-bait kehidupan semester terakhir di Kedah,
amalina arbawi  <3

Wednesday, June 15, 2011

fuhh.. retake!


fuhh! fuhh! fuhhh!
*tiup-tiup habuk*
konon-konon dah berhabuk lah blog aku nih..
al-maklum lah, dah lama tak meng-up-to-date kan blog kann..
i kan budak universiti, so i don't have enough time lah kan nak update-update selalu sangat..
*ececehh.. bongkak lagi angkuh kau ek jadi budak universiti?*
tak payah nak koya sangat lah kann..
MUET pon tak pass band 4!

DAMN!!!
cakap pasal MUET nih, haihhh..
menggelegak darah aku nih..
rasa macam nak tumbuk orang pon ade jugak nih..
tension aihh tak dapat achieve band 4 macam orang lain..
i dapat band 3 jew taw.. *ala-ala gedik mintak pelempang*
requirement untuk masuk degree in law kat UiTM Shah Alam is at least band 4 & 3 pointer and above..
ulangan, AT LEAST BAND 4..

What The Frog! diorang ingat senang ke nak dapat band 4 tuh??
korang study sampai tahap tongkat mata guna mancis pon belum tentu boleh dapat band 4 tau..
so that di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan selamat hari raya tahniah for those yang memiliki otak-otak yang amazing yang dapat mencapai band 4 nih..
HEBAKK MUNG NIH..

so, nak tak nak terpaksa lah aku retake MUET balik..
nasib baik for the second time..
kalo dah ke-third time, mmg HARAM lah aku takkan retake lagi..
but aku still encourage member-member aku yang lain untuk retake lagi sekali eventhough dorang dah 2 kali ambik MAUT MUET nih..
tak rugi pon actually.. selagi ada peluang untuk kita membuktikan kemampuan kita, so let's try together!

pin number dah beli..
dah register MUET online...
tinggal nak tunggu masa nak exam je..
yang kena repeat MUET,
amalina arbawi  <3

Thursday, June 9, 2011

kena tinggal :-(


bye bye omma..
bye bye ayah..
bye bye kak sha, abg nizam, kak amie, kak jenna and che mat..
bye bye semua..

semoga kalians selamat pergi dan selamat pulang..
jangan lupa belikan apa-apa yang patut untuk aku okeh..
and tak sabar nak tunggu korang cerita pasal Terengganu nanti..

mood: sedih kena tinggal.. tapi tak tunjuk kat depan orang even my family..  

bukan setakat sedih sebab kena tinggal je malah tension dengan segala assignment yang datang bagaikan Tsunami dalam hidup aku..
tuh tak termasuk lagi dengan segala test-test yang lecturers aku rajin sangat buat..

buku Law 3 je dah tebal ala-ala al-Quran terjemahan kat rumah aku..
dengan subject Economy yang memaksa aku untuk kira ini and kira itu..
*aku ntah lah dungu maths*
plus subject Global yang haram aku tak paham..
BELs yang menggila dengan segala outline nya..

Ya Allah..! 
kau permudahkanlah segala urusan aku untuk semester terakhir asasi aku nih..

postscript: hidung dah tak berdarah lagi dah.. alhamdulillah.. OMG!! teringat pulak akan result MUET yang bakal keluar this monday.. fuhh!stay cool amal! insyaAllah, u deserve to get what have u struggled for.. the problem is, aku struggle ke?? huu~

till then, adios!
^_^
yang rindukan family nya,
amalina arbawi <3   

Friday, June 3, 2011

baju oh baju


peerrgghh..!
hari nih menyirap sungguh aku..
penat-penat je aku kumpul duit syiling RM2.50,
sekali tengok-tengok mesin basuh kolej aku ROSAKK..!!
duit syiling okeh.. ulangan, duit syiling..
korang ingat senang ke nak kumpul duit syiling sampai RM2.50?
makan masa satu minggu tuh nak kumpul..! ingat ape???

HUWAARRGGHH!
rasa macam &^%$# je..
sabor je lah kann..

macam mana aku nak basuh selimut, baju-baju aku semua nih bagai??
aiseehh..! KUSUT betul lah!!

bila orang-orang kolej nak repair washing machine nih??????
apalah maknanya sebagai student university tanpa washing machine?
*waah gituh! tak ade kaitan kott*

till then, adios!
o_0
yang menyirap,     
amalina arbawi <3