Wednesday, June 22, 2011

perghh! kau keluar macam air je kan??


hai peeps!
hari nih jom kita bercerita pasal DUIT..

it's all about the money.. money.. money..
we don't need u money.. money.. money..
we just wanna make the world dance..
forget about the price tag..

*ewaahh! sempat lagi ko nyanyi lagi price tag ek?*

elaun oh elaun!
haihh.. kau keluar macam air je duit elaun oii..
dalam this 2 weeks je, already RM200++ dah lesap hilang dari akaun bank islam aku..
peerrgghh! agak-agak duit elaun aku nih cukup ke nak menampung hidup aku kat UiTM nih another 3 1/2 month nih??

haa.. tu lah! masa berbelanja, tak hengat dunia!
nanti bila dah tersepit baru nak ingat and buat baik dengan mak ayah..
tanya khabar mak ayah lah, tanya dah makan ke belum lah..
*bajet caring lah tuh padahal ada udang disebalik mee je*

kau ingat sikit Cik Amalina oii!
kau tuh lain dari member-member kau yang lain.. SPECIAL CASE!
dorang semua parents masukkan duit every month..
that's why lah dorang tak perlu risau..
habis yang kau nih, memang TAK lah kann..
so, pikir-pikir lah 2 3 kali lain kali bila nak berbelanja tuh..
jangan nak ikut nafsu kau tuh sangat..
berserdahana cukup..
dalam bahasa kasarnya, sedarlah diri sikit..!

well, bukan lah aku nak mintak mak aku masukkan duit every month kat dalam akaun bank aku tuh or what..
aku pon kalau boleh, tak nak kacau & bebankan mak and ayah aku dah..
dah banyak sangat aku menyusahkan dorang masa dulu-dulu..
mintak itu lah, mintak ini lah..
kalau mintak tuh, mesti nak kena dapat pulak tuh! teruk betul perangai aku masa dulu-dulu..
so now, konon-kononnya nak berdikari (berdiri atas kaki sendiri) lah nih kan bila dah masuk universiti nih..
tapi, korang try imagine sendiri lah kan duit elaun yang tak seberapa tuh nak sara hidup sampai 5 bulan..
memang TAK lah!
nak tak nak, kenalah berjimat cermat lepas nih..

my kakak once said, "kau tak payah nak berlagak macam anak orang kaya sangat lah"
*peergghh! makan dalam kott!! sumpah ayat tuh aku ingat sampai bila-bila.. jadikan pengajaran untuk aku yang tak sedar diri nih*

in conclusion, berbelanja untuk yang perlu je lola..
tak payah nak boros sangat!
kalau dah desperate sangat, puasa sunat je tiap-tiap hari..
*ulangan.. kalau dah desperate sangat*
dapat pahala lagi tuh! 
sementara bulan Rejab and Syaaban nih, banyak-banyakkan lah amalan tuh..
apa ada hal?

bila cakap pasal bulan-bulan Islam nih, rasa tak sabar pulak nak puasa Ramadhan..
:)


postcsript:
1) mak selalu call, tanya duit ada lagi ke tak.. and aku akan jawab "still ada lagi mak, tak payah risau" *hakikatnya aku dan Dia je yang tahu.. solehah tak saya?? haha!*
2) jangan sedap-sedap je nak cop aku "kedekut" kalau tak tahu apa sebenarnya cerita hidup aku, okeh? i'm warning you! ingat aku nak or suka sangat ke berjimat-cermat nih?? semua orang tak suka kott! pikir je lah sendiri kan.. mulut sila jaga untuk jaga hati orang.. sekian..

till then, adios!
o_0
yang rasa mcm nak buat kerja part time,
amalina arbawi  <3 

2 comments:

  1. entry kau ni buat aku rasa macam was-was nak ajak kau keluar lepas ni. btw, tetiba aku terasa pasal postscript kau yg no.2 tu.. if kau maksudkan apa yang kau ternampak sebelum ni (apa yang aku tulis)
    BUKAN ditujukan kepada kau.. seriously, bukan kau yg aku maksudkan. if terasa, sorry. Tapi aku kalau cakap memang lepas dan tak jaga hati orang sebab aku memang takboleh jaga mulut. sorry, kalau terasa

    ReplyDelete
  2. *amboii.. tudiaa comment kau.. pnjg aih..*

    haha! x dak makna aihh nak was-was.. ajak je lah.. problem dia sbnrnye is aku.. boros sgt.. hehe..

    ehh?? aq bkn tujukan kat sape2 pon lah.. saja je bg warning kat manusia di alam semester nih.. yg mane yg kau tulis nih?? aku x bace pon.. kt blog ke?? tp seriously, tak de kena mengena dgn sape2 pon weh.. aq just tulis saje2 je.. x de intention lain pon, just tetbe rasa mcm nk tulis mcm tuh.. so, no worries and no offense wokeh? :))

    ReplyDelete